Gaat u aan de slag met douglas hout van HOUTvakman.be, dan heeft u de keuze uit ruw / fijnbezaagd en geschaafd hout. Hier vertellen de vakmannen van HOUTvakman.be u graag wat meer over, dan komt u ook niet voor verrassingen te staan.
Ruw & geschaafd.
De term ‘ruw’ geeft het in principe al duidelijk aan waar we mee te maken hebben; douglashout met een ruw oppervlak – met o.a. houtvezels, (water)vlekken en diverse andere oneffenheden – en scherpe randen & hoeken. Daarnaast is ruw tuinhout nooit haaks en maatvast, houd dus altijd rekening met maatafwijkingen. Ruw hout oogt natuurlijk & landelijk, met een stoer accent. Naast diverse fijnbezaagde douglas balken & planken vindt u bij ons ook diverse rabatplanken met “ruwe zichtzijde”, zoals Zweeds rabat & z-profielen.
Bent u op zoek naar ‘maatvaster’ douglas met een egalere aanblik, dan adviseren wij een geschaafde afwerking. Het hout wordt 4-zijdig machinaal geschaafd, waarbij alle oneffenheden aan het oppervlak verwijderd worden & over de lengte een gelijke afmeting wordt gerealiseerd. Houd echter wel altijd rekening met maatafwijkingen vanwege werking van het hout, zeker in het geval van (vers) AD douglas hout. Wilt u de kans op maatafwijkingen wat verkleinen, kies dan voor KD hout. Het kd (kunstmatig gedroogde) hout van HOUTvakman.be is – met een door-en-door vochtpercentage van circa 18-20% – wat stabieler. D
AD & KD
AD staat voor “air dried” en dit betreft in principe vers (gezaagd) tuinhout dat – na het zagen -enkele weken tot maanden (opgelat) gelegen heeft onder stabiele omstandigheden. AD douglashout heeft – aan het oppervlak – een vochtpercentage van circa 20-25%, dieper in het hout (in de kern) is het vochtpercentage nog hoger. KD staat voor ‘killn dried’ en dit betreft kunstmatig gedroogd douglashout, met een door-en-door vochtpercentage van 18-20%. Kort en krachtig zit het verschil hem met name in de kans op vervorming (krimp en uitzetten van het hout) en scheurvorming. Dit is bij AD hout een stuk groter, aangezien de buitenzijde van het hout nog meer moet drogen. Het oppervlak droogt, terwijl de kern nog nat is en hierdoor ontstaat scheurvorming. Hout dat buiten verwerkt wordt zal altijd werken, echter zal dit bij KD hout een stuk minder (heftig) voorkomen.
Zo, bent u weer volledig op de hoogte!