benauwdheid in huis

Benauwdheid in huis hoeft niet voor te komen. Zelfs als het buiten benauwd weer is, dat is een combinatie van warmte met een hoge luchtvochtigheid, hoeft het in de woning niet benauwd te zijn. Maar daarvoor moet je wel de woning aanpassen aan deze tijd, en investeren in het binnenklimaat.

benauwdheid in huis

Airco net zo belangrijk dan de kachel

In het zuiden van het land is er al een omslagpunt bereikt. Het gaat voornamelijk om kantoren, daar is meer dagen van het jaar de airco actief dan de verwarming. De reden waarom het sterker in kantoren is komt omdat het bij bedrijven ’s avonds kan afkoelen terwijl je in huizen in de avonduren vaak kort de verwarming aanzet. Een goede airconditioning doet meer dan de lucht koelen. De lucht gaat door filters om luchtvervuiling, schimmels en bacteriën eruit te halen, en kan de lucht ontvochtigen. Laatste hangt sterk af van het type airco, een mobiele airco kan minder dan inbouwexemplaren. Als je een goede airconditioning hebt, en deze is correct geïnstalleerd en afgesteld, dan komt benauwdheid in huis niet voor.

De gunstige situatie een handje helpen

Een airco kan enorm effectief werken als je het gebouw de nodige aandacht geeft. Om de koele en droge lucht in huis te houden is goed isoleren enorm belangrijk. Dit moet rondom. Je zou denken, aan de kant waar de zon op de woning staat moet gevelisolatie, maar dat moet overal. Misschien heb je met een rolluik wel een keuze, en zou je alleen de zonkant kunnen blinderen. Bijzonder efficiënt is het warmtewerende HR ++ glas, je hoeft dan het raam niet te blinderen, de hitte komt niet binnen. Voor benauwdheid in de woning is ook een psychologische factor, velen vinden een woning niet door laten luchten onfris. Mocht je zo’n iemand zijn en je vindt ventileren niet voldoende je wil echt luchten, zet dan alleen ’s ochtends voordat het buiten warm aan het worden is de ramen en deuren open. Sluit alle ramen en deuren bijtijds, daarna komt de frisse lucht via de airco naar binnen.